Tips

U wilt zuinig en milieuvriendelijk stoken? Ziehier tien tips van hij die het kan weten.

1. Controleer uw installatie - idealerwijze vóór het koude seizoen. Kleine roetafzettingen en een slecht ingestelde brander kosten u zo'n 5 % meer energie. Een telefoontje naar uw vakman kost een stuk minder.

2. Met een oude verwarmingsketel (ouder dan 15 jaar) zit u wat energiebesparing en milieuvriendelijkheid betreft in slechte papieren. Mocht u overwegen om uw installatie te vernieuwen, doe het dan nu - nog voor de volgende winter een streep door uw rekening trekt.

3. Vergeet niet om ook uw huis zelf te controleren. Uw vakman rekent graag voor u uit, hoeveel uw oude installatie verbruikt en wat u met een nieuwe verwarmingsketel kunt besparen.

4. Hoe eerder u moderniseert, hoe beter en - vooral - hoe voordeliger dat voor u uitvalt. Immers, oude verwarmingsketels functioneren het hele jaar door met constant hoge werkingstemperaturen. Dat veroorzaakt aanzienlijke oppervlakteverliezen. Het gevolg: uw oude ketel haalt een rendement van slechts 68 %.

5. Nieuwe ketels passen hun ketelwatertemperatuur automatisch aan de heersende buitentemperatuur aan. En schakelen zichzelf helemaal uit als u geen warmte nodig heeft. Het resultaat: een genormeerd rendement van 95 %.

6. Ventileer uw woning niet te lang. Beter twee keer daags kort en grondig. Vijf minuten volstaan. Sluit daarbij uw thermosstatische kranen. Zo ontsnapt enkel de gebruikte lucht en niet de warmte die in de meubels en de muren zit opgeslagen.

7. Dichte voegen aan ramen en deuren zijn onontbeerlijk voor een zuinige verwarming. Controleer de dichtingen van uw huis vóór het koude seizoen en vernieuw ze indien nodig.

8. Ontlucht de radiatoren als ze niet allemaal in dezelfde mate opwarmen of wanneer u luchtgeluiden hoort. Draai hiertoe gewoon de ontluchtingsschroef open met een sleutel en laat zo lang lucht ontsnappen tot het verwarmingswater naar buiten komt.

9. Zodra de duisternis invalt, sluit u de jaloezieën of de gordijnen. Dat heeft op uw huis hetzelfde effect als een deken voor een persoon. U bespaart zo ongeveer 4 % energie.

10. Let erop dat radiatoren en thermosstatische kranen niet worden afgedekt door kledij, gordijnen of meubels en gebruik ze niet om uw was te drogen. Zoniet kunt u tot 20 % energie verliezen.