Vloerverwarming

Voor een architect is het altijd leuk om horen dat zijn klant voor vloerverwarming opteert. Hij hoeft dan geen rekening meer te houden met de plaats die radiatoren of convectoren innemen. Vensters en wanden kunnen volledig benut worden. Hij moet wel rekening houden met een hogere afwerkingslaag van de ondervloer.

Vloerverwarming is niet alleen een esthetisch, maar volgens de liefhebbers ook een behaaglijk systeem. Het resulteert voor 100 % in stralingswarmte. Mede hierdoor blijft de relatieve luchtvochtigheid in de verwarmde ruimte op peil.

Tegenwoordig wordt ook veel belang gehecht aan de energiezuinige aspecten van vloerverwarming. Voor vloerverwarming zijn er immers minder hoge keteltemperaturen vereist als bij andere warmtelichamen.

Vloerverwarming vergt nagenoeg geen onderhoud in tegenstelling tot de andere systemen en doet evenmin stof circuleren in de woonkamer.


Werking

Hoewel het meer en meer in ieders budget gepast kan worden, blijft het prijskaartje dat eraan vastzit het grote nadeel van vloerverwarming. Het ingewikkelde legpatroon van buisjes waardoor warm water gestuurd wordt, is zowel qua materiaal als werkuren vrij duur. Bovendien vergt vloerverwarming ook een ingewikkeld en duur regelsysteem dat ervoor moet zorgen dat de temperatuur van het water dat door de buizen loopt niet te warm wordt.


Vloertemperatuur

Sommige bouwbiologen zijn niet te vinden voor vloerverwarming omdat het de warmtehuishouding van ons lichaam zou verstoren. Volgens hen moet het warmste punt niet aan onze voeten liggen, maar wel boven de navel. Anders zou je problemen kunnen krijgen met spataders en gezwollen voeten. Volgens de voorstanders van vloerverwarming treden spataders en andere problemen enkel op door verkeerde berekeningen. Medisch is bewezen dat je een vloertemperatuur van 29 graden niet mag overschrijden. Als daar rekening mee gehouden wordt en de warmteberekening correct gebeurt, is er wat dat betreft geen probleem. In het verleden hebben onbekwame installateurs daar inderdaad fouten tegen gemaakt. Zeker bij vloerverwarming is het dus zeer belangrijk dat je een beroep doet op een ervaren vakman.


Inert

Vloerverwarming is een inert systeem en heeft een lange opwarmingstijd nodig. In de woonkamer kan het tot twee uur duren eer het vertrek volledig op temperatuur is. Daarom moet vloerverwarming om goed te functioneren gecombineerd worden met een weersafhankelijke regeling. Hierbij wordt via een buitenvoeler de buitentemperatuur gemeten en aan de hand daarvan wordt de juiste voorlooptemperatuur ingesteld.

Een ander interessant alternatief is de thermostatische mengkraan die er voor zorgt dat ongeacht de buitentemperatuur er altijd water van een vooraf ingestelde temperatuur door de buizen gestuurd wordt.

Onder meer omwille van die lange opwarmingstijden wordt vloerverwarming vaak gecombineerd met radiatoren of convectoren. Deze zorgen voor de snelle opwarming en nadien neemt de vloerverwarming over. Zeker bij heel grote ramen en in kamers die niet permanent verwarmd worden, maar wel snel op temperatuur moeten gebracht worden, is die combinatie aangewezen.
Energiebron

Vloerverwarming kan werken op aardgas, stookolie en elektriciteit. Elektrische vloerverwarming werkt niet met waterbuisjes, maar met verwarmingslussen die in de vloer gelegd worden. Qua rendement is vloerverwarming vooral interessant in combinatie met lage temperatuurketels. De betrekkelijk lage watertemperatuur van vloerverwarming wordt gecompenseerd door het grote verwarmende oppervlak van de vloer.


Isolatie

Bij vloerverwarming is een degelijke vloer- en wandisolatie een absolute must. De buisjes mogen immers geen warmte afgeven naar beneden. Dat wordt vermeden door een juist geplaatste vloerisolatie. De randisolatie zorgt ervoor dat er geen koudebrug kan ontstaan tussen vloer en buitenmuur en laat ook het uitzetten van de vloer toe. Bij het natte systeem worden de buizen vaak in de isolatie gelegd. Dat is niet zo aangewezen vermits het gedeelte van de buis dat omkapseld wordt door die isolatielaag geen of toch veel minder warmte afgeeft. Dat kan je opvangen door U-profielen die in de chape gelegd worden en waarin dan de buizen gelegd worden.
Vloerbedekking

Vloerverwarming is ideaal in combinatie met een tegelvloer omdat de tegels de warmte niet tegenhouden en die warmte ook beter kunnen opslaan. Bepaalde bevloeringen kunnen moeilijk met vloerverwarming gecombineerd worden. Zo moet het vasttapijt permanent antistatisch zijn. Voor enkele natuursteensoorten is de combinatie ook niet aan te raden omdat de tegels dan beschadigd kunnen geraken.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt kan vloerverwarming wel degelijk gecombineerd worden met een parketvloer. Het is wel zo dat hout de warmte meer tegenhoudt dan andere bevloeringen en het daardoor langer duurt eer de vloer en dus ook de kamer opgewarmd zijn. Uiteraard heeft de dikte van het parket daar ook een invloed op. Toch kan je vloerverwarming zelfs met dikke massieve parketvloeren combineren. De isolerende waarde van het hout is immers altijd kleiner dan de isolatiewaarde van de vloerisolatielaag.

Bron: Verstandig Bouwen, editie 2002